Today Saturday, 18th May 2024
The Albania Times

Lajmet e fundit nga Bota, Politika, Sporti dhe me shume

Lajmi i Fundit

Ministri i Arsimit i Polonisë thotë se ai “ka ndërmarrë hapa” për të ekstraduar Yaroslav Hunka

Ministri i Arsimit i Polonisë thotë se ai “ka ndërmarrë hapa” për të ekstraduar Yaroslav Hunka

Ministri i Arsimit i Polonisë Przemysław Czarnek tha të martën se ai “ka ndërmarrë hapa” për të ekstraduar Yaroslav Hunka, një veteran ukrainas-kanadez i Luftës së Dytë Botërore, i cili shërbeu në Divizionin e 14-të Waffen Grenadier të SS (Nr. 1 Galician) të lidhur me nazistët

Njoftimi i Czarnek vjen pas një vizite të fundit në Kanada nga presidenti ukrainas Volodymyr Zelenskyy, gjatë së cilës Zelenskyy u takua me Yaroslav Hunka.

Takimi shkaktoi zemërim në Poloni, pasi Divizioni i 14-të Waffen Grenadier i SS (Nr. 1 Galician) ishte përgjegjës për vdekjen e mijëra polakëve gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Czarnek nuk dha detaje të mëtejshme në lidhje me hapat që ka ndërmarrë për ekstradimin e Hunkës, por tha se po punon me Ministrinë e Punëve të Jashtme polake për këtë çështje.

Ai tha gjithashtu se ka besim se Polonia do të jetë në gjendje të ekstradojë Hunka, duke qenë se ai është shtetas polak.

Yaroslav Hunka ka mohuar çdo përfshirje në krime lufte dhe ka thënë se ai iu bashkua Divizionit të 14-të Waffen Grenadier të SS (Nr. 1 Galician) sepse donte të luftonte për pavarësinë e Ukrainës.

Ai gjithashtu ka thënë se është penduar që ka shërbyer në divizion.

Qeveria kanadeze nuk ka komentuar ende njoftimin e Czarnek.

Është e rëndësishme të theksohet se Hunka është një shtetas kanadez dhe se Kanadaja nuk ka traktat ekstradimi me Poloninë për krime lufte.

Kjo do të thotë se qeveria kanadeze nuk është e detyruar të ekstradojë Hunka në Poloni.

Ekstradimi i Hunkës do të ishte një çështje shumë e diskutueshme.

Kjo ka të ngjarë të nxisë protesta nga komuniteti ukrainas-kanadez dhe mund të dëmtojë marrëdhëniet midis Kanadasë dhe Polonisë./VattajNews

THE ALBANIA TIMES


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *