Today Friday, 17th May 2024
The Albania Times

Lajmet e fundit nga Bota, Politika, Sporti dhe me shume

Lajmi i Fundit

Greqia dëshiron të ndryshojë marrëveshjen BE-Turqi për emigrantët

Greqia dëshiron të ndryshojë marrëveshjen BE-Turqi për emigrantët

Athina dëshiron të rinovojë marrëveshjen BE-Turqi për emigrantët, e cila u nënshkrua në 2016 në një përpjekje për të reduktuar numrin e emigrantëve dhe refugjatëve që kalojnë detin Egje në Greqi

Marrëveshja ka qenë e diskutueshme, me disa kritikë që argumentojnë se ajo është çnjerëzore dhe se ka çuar në vdekjen e shumë emigrantëve.

Greqia tani po propozon një sërë ndryshimesh në marrëveshje, duke përfshirë:

Rritja e numrit të refugjatëve që merr Turqia nga Greqia.

Ofrimi i më shumë ndihmë financiare për Turqinë për ta ndihmuar atë të kujdeset për refugjatët.
Përmirësimi i kushteve për refugjatët në Turqi.

Krijimi i një mekanizmi të ri për zhvendosjen e refugjatëve nga Turqia në vendet e tjera të BE-së.
Qeveria greke argumenton se këto ndryshime janë të nevojshme për ta bërë marrëveshjen më efektive dhe njerëzore.

Qeveria argumenton gjithashtu se ndryshimet janë të nevojshme për të ulur barrën e Greqisë, e cila është prekur në mënyrë disproporcionale nga kriza e emigrantëve.

Komisioni i BE-së ka thënë se është i hapur për të diskutuar ndryshimet në marrëveshje, por ka theksuar gjithashtu rëndësinë e respektimit të ligjit ndërkombëtar dhe të drejtave të njeriut.

Komisioni ka thënë gjithashtu se është e rëndësishme të sigurohet që çdo ndryshim në marrëveshje të jetë i qëndrueshëm dhe efektiv.

Qeveria turke nuk ka komentuar ende propozimet greke. Megjithatë, në të kaluarën, Turqia ka thënë se është e hapur për të negociuar ndryshime në marrëveshje, por vetëm nëse BE-ja ofron më shumë ndihmë financiare dhe nëse pranon të pranojë më shumë refugjatë.

Është e paqartë nëse BE dhe Turqia do të jenë në gjendje të bien dakord për ndryshimet në marrëveshje. Megjithatë, propozimi grek është një shenjë se të dyja palët janë të gatshme të bisedojnë.

Nëse të dyja palët janë në gjendje të arrijnë një marrëveshje, kjo mund të ndihmojë në uljen e numrit të emigrantëve dhe refugjatëve që kalojnë detin Egje dhe të përmirësojë kushtet për refugjatët në Turqi./Vattaj


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *