Today Friday, 17th May 2024
The Albania Times

Lajmet e fundit nga Bota, Politika, Sporti dhe me shume

Lajmi i Fundit

Sllovakët zgjedhin sot mes kandidatit pro-rus Fico dhe liberalëve properëndimorë

Sllovakët zgjedhin sot mes kandidatit pro-rus Fico dhe liberalëve properëndimorë

Sllovakët do të shkojnë sot në kutitë e votimit për të zgjedhur kryeministrin e tyre të ardhshëm

Zgjedhjet shihen si një test i përkushtimit të vendit ndaj vlerave pro-perëndimore, pasi dy kandidatët kryesorë shihen si përfaqësues të vizioneve të kundërta për të ardhmen e Sllovakisë.

Kandidati kryesor në zgjedhje është Robert Fico, i cili shërbeu si kryeministër nga viti 2006 deri në 2018.

Fico shihet si një politikan populist që ka lidhje të ngushta me Rusinë.

Ai ka qenë kritik ndaj Bashkimit Evropian dhe NATO-s dhe ka bërë thirrje që Sllovakia të miratojë një politikë të jashtme më neutrale.

Një person hedh votën në një qendër votimi gjatë zgjedhjeve të parakohshme parlamentare të vendit në Trencianske Stankovce, Sllovaki, 30 shtator 2023. REUTERS/Radovan Stoklasa

Sfiduesi kryesor i Ficos është Zuzana Čaputová, një politikane liberale properëndimore e cila shërbeu si presidente e Sllovakisë nga viti 2019 deri në vitin 2023.

Čaputová është një avokat dhe aktivist mjedisor i cili ka qenë një kritik i zëshëm i korrupsionit dhe populizmit.

Ajo është zotuar të mbajë Sllovakinë të ankoruar fort në Bashkimin Evropian dhe NATO.

Zgjedhjet pritet të jenë të afërta dhe rezultati do të varet nga pjesëmarrja e votuesve. Nëse pjesëmarrja është e ulët, Fico ka gjasa të fitojë.

Megjithatë, nëse pjesëmarrja është e lartë, Čaputová ka një shans për të fituar.

Rezultati i zgjedhjeve do të ketë një ndikim të rëndësishëm në të ardhmen e Sllovakisë.

Nëse Fico fiton, Sllovakia ka të ngjarë të bëhet më e izoluar nga Perëndimi dhe më e lidhur me Rusinë.

Nëse Čaputová fiton, Sllovakia ka të ngjarë të mbetet e ankoruar fort në Bashkimin Evropian dhe NATO.

Qendrat e votimit u hapën në orën 07:00, ndërsa votimi do të mbyllet në orën 22:00./Vattaj

THE ALBANIA TIMES


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *